De beste keus, thuisfitness en cardiofitness apparatuur;

 

fitnesssport Nederland

hometrainers, crosstrainers, steppers, loopbanden, looptrainer, roeiers, ergometers en krachtsportapparaten voor thuisgebruik

oa. Kettler, Agu, Trimline, Christopeit, tunturi Schwinn en vele andere merken

Fitnesssport showroom Amer 21 5422 VP Gemert

Wat is thuisfitness ?

Dit is het verbeteren van uw fitheid d.m.v. training.

Wat is fitheid ?

U bent fit wanneer u een optimaal niveau van uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit heeft. 

De 3 fitheidaspecten  !

Uithoudingsvermogen.....is het vermogen van een spier of spiergroep om oefeningen langere tijd vol te kunnen houden. (conditie)

Kracht.....is het vermogen van de spieren om inspanning te verrichten, hierbij moet je naast de arm, been, buik, rugspieren etc. ook bv. de hartspieren meerekenen welke dmv cardiofitness ook versterkt kunnen worden.

Flexibiliteit......is de bewegingsuitslag die een spier rondom een gewricht kan maken, door een grotere flexibiliteit verminder je de kans op blessures,heeft u een betere coördinatie en minder kans op stress.

 

Waarom thuisfitness ? 

Algemeen !

Als u fit bent voelt u zich niet alleen lichamelijk maar ook mentaal sterker.

En als u u zich lekker voelt, bent u meer alert, werkt u met meer plezier en geniet u meer van uw sociale contacten.

Met andere woorden u staat beter in het leven, zonder stress en of lichamelijke belemmeringen

Het is bewezen dat thuisfitness !....

 • de arbeidsproductiviteit en de stressbestendigheid verhoogt.

 • het concentratievermogen verbetert en het zelfvertrouwen stimuleert.

 • normale en gezonde vermoeidheid stimuleert, waardoor u beter slaapt.

 • verouderingseffecten remt.

 • het algemene activiteitsniveau verhoogt.

 • helpt bij het onderhouden van sociale contacten.

 • het efficiënt functioneren van de ademhalingsorganen, de bloedsomloop en het hart ondersteunt, de bloeddruk stabiliseert en de hoeveelheid "gezond" cholesterol verhoogt, waardoor de kans op hartaandoeningen afneemt.

 • u helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van suikerziekte.

 • de gewrichten soepel houdt, de spieren versterkt en rugpijn kan wegnemen, omdat de rug en buikspieren sterker worden.

 • botweefsel versterkt, de spieren in conditie houdt en de kans op osteoporose verkleint.

 • u bij regelmatige training helpt op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.

 • de spijsvertering stabiliseert en verbetert.

Hoe train ik het best ? 

bremshey orbit plus

Algemeen !

Het beste is om alle drie de aspecten van fitheid, op een acceptabel niveau te houden en waar nodig op een hoger peil te brengen door fitnessoefeningen. Indien u veel zittend werk doet is de kans groot dat alle drie de aspecten beneden het acceptabele niveau komen, daarentegen zal iemand die veel lichamelijk werk verricht vaak een goede fitheid bezitten qua  kracht en flexibiliteit, de vraag is of deze ook een goede conditie heeft.Iemand die zwaar lichamelijke arbeid verricht kan zich echter makkelijk blesseren door een beweging te maken welke toch net iets anders is dan wat hij gewend is door bv. een groter voorwerp te verplaatsen of dit op een andere manier te hanteren, op te pakken of neer te zetten hij gebruikt hierbij dan spieren die niet flexibel genoeg zijn en blesseert zich. Een voorbeeld uit de praktijk van een arbeidskracht welke voor ons bedrijf de fitnessapparaten bezorgt en  deze bij de klant installeert. Het tilwerk (kracht) en het traplopen (flexibiliteit en conditie) zorgt voor een redelijke tot goede fitheid, echter vorig jaar verrekte hij een spier in zijn rug toen hij een halve draai maakte waarbij hij iets bukte om een sticker  te plakken, dit voorval resulteerde in 2 weken ziekteverzuim en pijn bij elke beweging.Wat ik hiermee wil aangeven is dat fitnessoefeningen voor eenieder voordelen op levert, daar elke arbeid en of beweging elke dag anders is en u dmv fitness uw algehele fitheid kunt verbeteren om sterker en fitter in het leven te staan. 

Uithoudingsvermogen !

Als we het hebben over onze conditie wordt door de meeste hiermee ons uithoudingsvermogen bedoelt .

Een goed uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat we met plezier en gemak onze dagelijkse arbeid, maar ook ons stukje fietsen, wandelen en het beoefen van onze sport en of hobby kunnen verrichten. Als u een goed uithoudingsvermogen heeft kunt u meer aan zonder gestresst te raken of moe te worden.Een goede conditie verkrijgen is niet zo erg moeilijk en is uitstekend te doen door gebruik te maken van cardiofitness apparatuur mits u weet hoe, en dit op de juiste wijze uitvoert.Een gezond persoon kan hiermee zo aan de slag dmv het opvolgen van onze adviezen en de adviezen welke gegeven worden in de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant welke bij elk goed fitness apparaat aanwezig is.Bij personen welke niet gezond zijn of bij personen van hoge leeftijd is het verstandig om voor het begin van de training even advies in te winnen bij hun arts en of specialist.Bij het trainen op de apparatuur verlegt u in feite elke keer uw grenzen en zorgt ervoor dat een oefening die in het begin als zwaar ervaren werd na verloop van tijd met gemak wordt uitgevoerd.

Om nu exact te weten hoe uw lichaam reageert op een bepaalde oefening en wat u voor arbeid verricht zijn de apparaten voorzien van diverse meters welke uw inspanningen, en of verrichtingen registreert, deze metingen kunnen door uzelf of door de computer van het desbetreffende apparaat gebruikt worden voor de berekening van uw vorderingen of  voor het aanpassen van de weerstand en of snelheid (al naar gelang de uitgebreidheid van het apparaat) 

alpha 300 programmamonitor

Training op hartslag !

Veel apparaten zijn standaard voorzien van een hartslagmeter (dmv. oorclip of ingebouwde ontvanger en evt. meegeleverde borstband (de laatste is veel nauwkeuriger en bovendien comfortabeler in gebruik), u kunt echter ook een losse set van borstband en hartslagontvanger aanschaffen welke u dan kunt gebruiken bij elke oefening en elk apparaat.Deze meting geeft u de mogelijkheid om te trainen op hartslag, zodat u constant op de hoogte bent of u niet te veel of te weinig inspanning verricht. Jawel u leest het goed teveel inspanning kan resulteren in een minder effectieve training.

Allereerst stel ik dat de nu volgende getallen goede richtlijnen zijn voor het aantal hartslagen per minuut tijdens de verschillende trainingen in combinatie met uw leeftijd, het gebruik van deze cijfers dient alleen te geschieden door gezonde personen, bij twijfel kunt u advies inwinnen en of vragen om een algehele fitnesstest aan uw arts of specialist.

Voor de beginnende trainer, mensen die op hun gewicht moeten letten, hersteltraining doen of die trainingsachterstand hebben geldt een waarde van:

220 -/- hun leeftijd vermenigvuldigt met  50 %  (minimum aantal slagen per minuut) tot 60% (maximum aantal slagen per minuut) Een persoon van 20 jaar traint hier dus met minimum 100 en maximum 120 slagen per minuut.

Voor het verbeteren en onderhouden van de conditie of voor het beheersen van uw gewicht   "Vetverbranding" (indien er voldoende conditie is opgebouwd om langer achtereen te trainen) geldt een waarde van:

220 -/- hun leeftijd vermenigvuldigt met  60 %  (minimum aantal slagen per minuut) tot 70% (maximum aantal slagen per minuut) Een persoon van 20 jaar traint hier dus met minimum 120 en maximum 140 slagen per minuut.

Voor mensen die reeds een goede conditie bezitten en die sporttraining dmv duurtraining willen verrichten geld een waarde van:

220 -/- hun leeftijd vermenigvuldigt met  70 %  (minimum aantal slagen per minuut) tot 80% (maximum aantal slagen per minuut) Een persoon van 20 jaar traint hier dus met minimum 140 en maximum 160 slagen per minuut.

Train alleen op dit niveau als u zeker weet dat u een goede conditie bezit kerngezond bent en alleen onder toezicht van een trainer en of arts.

Calorieverbranding !

Ook voor het trainen op calorieverbranding is een cardiofitness apparaat uitermate geschikt. Het verschil met het trainen op uithoudingsvermogen is echter dat het inspanningsniveau lager (lagere hartslag per minuut) en de tijdsduur van training eventueel hoger ligt (zie ook training op hartslag

Wat is een ergometer ?

Indien uw cardio fitnessapparaat is voorzien van een weergave van de prestatie in watt, wordt dit apparaat een ergometer genoemd.

De weergave in watt geeft het energiegebruik van de training weer dus de inspanning die u verricht, wat een veel nauwkeurigere berekening, en bovendien het vergelijken van de inspanning in de verschillende trainingen en op verschillende apparaten mogelijk maakt. VB. Een training op 100 watt kan bereikt worden dmv. een hoog aantal bewegingen en een lage weerstand, maar ook door een hoge weerstand en een laag aantal bewegingen per minuut.

In combinatie met een goede hartslagregistratie is het eenvoudig om vast te stellen of uw conditie verbeterd.

Een goede manier om uw conditie op te bouwen en uw vorderingen te controleren is bv. om elke 2 weken een test training uit te voeren en hierbij het aantal hartslagen per minuut te registreren bij verschillende inspanningsniveaus (Watt niveaus)

Sommige uitgebreide apparaten hebben zo`n test ingebouwd en waarschuwen u zelfs wanneer het tijd is voor een controle, uw vervolgtrainingen worden aangepast aan de hierbij verkregen gegevens.

Een goed voorbeeld van wat maximaal mogelijk is en van een volledig gestuurd apparaat met ingebouwde test en hartslag en of wattsturing is de tunturi t4, t6 in combinatie met de alpha 200 of alpha 300 (hometrainer) hierbij wordt voor de monitor de naam motiverende elektronica gebruikt, wat zeerzeker op zijn plaats is.

 

t6 alpha 200

Training op kracht !

Onder krachttraining verstaan we het trainen van de spieren om deze krachtiger te maken.

Dit zal veelal gedaan worden op zogenaamde krachtsporttoestellen, door de spieren telkens aan een zwaardere weerstand bloot te stellen zullen deze sterker worden.

Dit krachtiger maken van de spieren gebeurt natuurlijk ook op de verschillende cardio toestellen, echter in mindere mate.

Training op flexibiliteit !

Training op flexibiliteit wil zeggen dat u traint om u spieren flexibel (lenig)te houden en of weer flexibel te maken (zie ook hierboven, onder de drie fitheidaspecten).

Voorbeelden van gevallen waarbij men puur hierop gericht kan trainen zijn oa. oefeningen na een ongeval of langdurig ziekenhuisbezoek, beweging voor ouderen om hun mobiliteit te waarborgen, of oefeningen om soepel te blijven wanneer u een aandoening en of ziekte hebt.

Bovendien zult u tijdens uw normale cardio of krachttraining natuurlijk ook de flexibiliteit meetrainen.

Welk apparaat kies ik ?

Om deze vraag te beantwoorden moet u eerst bepalen waarom u wilt gaan fitnessen, voor conditietraining en vetverbranding is een cardio toestel de beste keus, voor krachtoefeningen kiest u voor een krachtsporttoestel.Verder kan voor de keuze van het juiste cardio toestel nog gelet worden op de mate waarop bepaalde spieren gebruikt worden tijdens het trainen om deze gelijktijdig ook enigszins te verstevigen.Dit dient echter geen zwaarwegend argument te zijn bij uw keuze, omdat voor spierversteviging beter gerichte krachtoefeningen gedaan kunnen worden, om deze sterker te maken.

Als u bijvoorbeeld een buikje hebt waar u erg graag vanaf wilt (wie niet ?) dan combineert u de cardio oefeningen voor de noodzakelijke calorieverbranding met sit-up oefeningen of andere buikspierverstevigings oefeningen.Bedenk hierbij dat verbranding van het overtollige vet op een willekeurige plek zal plaatsvinden dus niet eerder bij de benen als u fietst of in het rug of zijgebied als u roeit.

Het belangrijkste bij uw keuze zal altijd dienen te zijn, wat vindt ik het leukst om te doen, op welk apparaat beweeg ik het lekkerst en is dus de kans het grootst dat ik gemotiveerd blijf trainen en dus ook het beste resultaat bereik !

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden dient u dus na de oriëntering op onze site naar onze showroom te komen en de verschillende apparaten uit te proberen alvorens een keuze te maken.

trimline 4600

Hometrainer !  (index)

 

De hometrainer is in nederland (fietsland) nog steeds een van de meest verkochte cardio apparaten.

Dit is waarschijnlijk omdat de meeste van ons het fietsen als oefening kennen van hun fietsritjes in de buitenlucht, en dit een prettige manier van bewegen vinden.

Een van de voordelen bij de keuze voor een hometrainer (fiets) is dat de keuze erg groot is en de mogelijkheden bijna onbeperkt. Omdat de hometrainer het oudste trainingsapparaat is is deze ook in alle denkbare uitvoeringen verkrijgbaar.

De punten van aandacht bij uw keuze zijn o.a.:

 • Voor welk weerstandremsysteem kies ik ? (uitleg volgt hieronder)

 • Is een lage instap voor mij belangrijk (afhankelijk van leeftijd en of lenigheid)

 • Zijn programma`s en of hartslagsturing door mij gewenst (werkt motiverend en maakt de training prettiger en preciezer gericht )

 • Zit ik comfortabel op de trainer, is de voor mij ideale houding in te stellen (stuur, zadel)

 • Welke trainingsgegevens zijn gewenst (display)

Zoals voorheen belooft volgen hieronder de verschillende weerstand remsystemen welke in een hometrainer, maar bijvoorbeeld ook in een crosstrainer, stepper, roeier en loopband (niet elektrisch) kunnen worden toegepast:

Het rembandrem systeem; Hierbij wordt het vliegwiel (de massa) geremd door een riem strakker (meer weerstand dus zwaarder trappen) of losser (minder weerstand dus lichter trappen) om dit vliegwiel aan te spannen dmv. het draaien met de weerstandsknop op de fiets.

Voordeel: Dit is een goedkoop systeem waardoor het apparaat wat is voorzien van dit systeem over het algemeen niet meer zal kosten dan € 300,-.

Nadeel: Het fietsen gaat niet erg soepel, hoe groter de weerstand ,hoe zwaarder maar tegelijk ook hoe ongelijkmatiger u trapt.

Het magneetremsysteem (wervelstroomrem); 

Hierbij wordt het vliegwiel afgeremd door een magneet dichterbij(meer weerstand) of verder van dit vliegwiel af (minder weerstand) te plaatsen door aan een weerstandsknop te draaien, cq op tip en of druktoetsen te drukken. Vanaf dit systeem zijn programma`s mogelijk welke de opdrachten geven aan een motor om het magneet te verstellen. Ook is het mogelijk om de magneet te laten reageren op een hogere of lagere hartslag (hartslagsturing). 

Nadelen: duurder

Voordelen: soepel en gelijkmatig fietsen, ook bij meer weerstand (hangt ook enigszins af van de zwaarte van het vliegwiel maar nog meer van de bouw van de trainer (de slag) dit kunt u ondervinden door uit te proberen.

Het electro magneet remsysteem;

Dit is de nieuwste en meest geavanceerde remtechniek welke sinds enige jaren in de thuistrainers wordt toegepast.

Hierbij wordt de weerstand geregeld door een hoogwaardige elektromagneet meer of minder stroom te geven waardoor hij sterker of minder sterk magnetisch wordt en het vliegwiel afremt. 

Nadelen: Duurder dan het magneetremsysteem, echter de prijzen komen al dichter bij elkaar.

Voordelen: Doordat de magneet zeer snel en nauwkeurig reageert is deze uitermate geschikt voor traploze hartslag en programma gestuurde training.

(het laatstgenoemde systeem wordt nog maar op kleine schaal toegepast voorbeelden t4, t6, t8 en de nieuwe en prijsgunstigere e3 en e5)

  Lees meer info over hometrainers Hier

Crosstrainer ! (index)

De crosstrainer (elliptical) is sinds zijn introductie (+/- 5 jaar geleden) erg populair en ons best verkochte cardio apparaat.

Veel mensen kiezen voor de crosstrainer omdat ze de beweging prettig vinden, bovendien is het hiernaast een intensieve oefening, waardoor resultaten te behalen zijn op redelijke termijn.

Omdat de crosstrainer nog niet zo lang bestaat, is de keuze nog niet zo groot als bij de hometrainer, de ontwikkelingen gaan erg snel, wij volgen de wereldwijde ontwikkelingen echter op de voet.

 

De punten van aandacht bij uw keuze zijn o.a.:

 • Voor welk weerstandremsysteem kies ik ? (uitleg zie onder hometrainer)

 • Is de beweging soepel (ook als ik met weerstand loop)

 • Zijn programma`s en of hartslagsturing door mij gewenst (werkt motiverend en maakt de training prettiger en preciezer gericht )

 • Welke verstelmogelijkheden bied het apparaat : Stephoek, voetplaat, handgrepen, stelvoetjes etc.

 • Welke trainingsgegevens zijn gewenst (display)

 • Onze best verkochte serie is de orbit serie welke ongekende mogelijkheden bied voor een aantrekkelijke prijs (op dit moment is er niets vergelijkbaars te vinden )

 • Lees meer over crosstrainers ;Hier

Gehele grafische en layout Update van fitnesssport domein Maart 2008 by André en Henk

U kunt natuurlijk ten aller tijden onze showroom bezoeken voor meer informatie...........

www.fitnesssport.nl/fitness.htm