Tunturi en bremshey ,Nederlandse merken met degelijke kwaliteit en garantie voorwaarden

Crosstrainers algemeen

Crosstrainer

De crosstrainer (elliptical) is sinds zijn introductie (+/- 8 jaar geleden) erg populair en ons best verkochte cardio apparaat vele jaren lang.

Echter lijkt daar sinds vorig jaar enigszins verandering in te komen, het aantal verkochte hometrainers, crosstrainers en loopbanden ligt nu niet meer zo ver uit elkaar.

De crosstrainer heeft in deze jaren dus een stabiele plaats verworven tussen de al vele jaren gangbare fitnessapparaten.

Veel mensen kiezen voor de crosstrainer omdat ze de beweging prettig vinden, bovendien is het hiernaast een intensieve oefening, waardoor resultaten te behalen zijn op redelijke termijn.

De punten van aandacht bij uw keuze zijn o.a.:

  • Voor welk weerstandremsysteem kies ik ?

  • Is de beweging soepel (ook als ik met weerstand loop)

  • Zijn programma`s en of hartslagsturing door mij gewenst (werkt motiverend en maakt de training prettiger en preciezer gericht )

  • Welke verstelmogelijkheden bied de crosstrainer : Stephoek, voetplaat, handgrepen, stelvoetjes etc.

  • Welke trainingsgegevens zijn gewenst (display)

Over hoe favoriet de front drive crosstrainers zijn/ zullen worden valt nog niet zoveel te zeggen op het moment van schrijven van deze pagina (sinds 2008 toegevoegd aan de collecties door oa. Tunturi en Bremshey. In USA zijn de front drive trainers erg populair, in europa zijn de rear aangedreven crosstrainers het meest populair,... wellicht gaat dat veranderen nu er zoveel mooie front drive trainers beschikbaar zijn voor de Europese fitness markt ?


De verschillende crosstrainer weerstand/remsystemen:


De onderstaand omschreven weerstand systemen worden ook in mindere of meerdere mate door hometrainer, stepper,en roeier gebruikt.

Crosstrainer uitgerust met remband remsysteem:

Hierbij wordt het vliegwiel (de massa) geremd door een riem strakker (meer weerstand dus zwaarder lopen) of losser (minder weerstand dus lichter lopen) om dit vliegwiel aan te spannen dmv. het draaien met de weerstandsknop op de crosstrainer.

Voordeel:

Dit is een goedkoop systeem waardoor het apparaat wat is voorzien van dit systeem over het algemeen niet meer zal kosten dan € 200,-.  (wij hebben nog wel eens een inruil crosstrainer met dit systeem, nieuw wordt dit bij ons niet meer verkocht ,de reden hiervan leest u bij nadelen)

Nadeel:

Het lopen/trappen gaat niet erg soepel, hoe groter de weerstand ,hoe zwaarder maar tegelijk ook hoe ongelijkmatiger u trapt/ loopt.

Crosstrainer met magneetrem systeem (wervelstroomrem):

Hierbij wordt het crosstrainer vliegwiel afgeremd door een magneet dichterbij(meer weerstand) of verder van dit vliegwiel af (minder weerstand) te plaatsen door aan een weerstandsknop te draaien. De massa (het vliegwiel) zit meestal binnen in de crosstrainer en is dus niet zichtbaar (het is dus niet het wiel wat zichtbaar is van buiten) Als wij later eens tijd over hebben zullen we wellicht eens een poging wagen om de werking van de systemen te illustreren ter verduidelijking

Nadelen:

duurder

Voordelen:

Soepel en gelijkmatig lopen /trappen, ook bij meer weerstand (hangt ook enigszins af van de zwaarte van het vliegwiel maar nog meer van de bouw van de trainer (de slag) dit kunt u ondervinden door uit te proberen.

Crosstrainer met magneetrem systeem aangestuurd met een Electro motor(wervelstroomrem):

Hierbij wordt het crosstrainer vliegwiel afgeremd door een magneet dichterbij(meer weerstand) of verder van dit vliegwiel af (minder weerstand) te plaatsen door op tip en of druktoetsen te drukken. Vanaf dit systeem zijn programma`s mogelijk welke deze opdrachten kunnen geven aan een motortje om het magneet te verstellen. Ook is het mogelijk om de magneet te laten reageren op een hogere of lagere hartslag (hartslagsturing).

Nadelen:

duurder

Voordelen:

Soepel en gelijkmatig lopen/trappen, ook bij meer weerstand (hangt ook enigszins af van de zwaarte van het vliegwiel maar nog meer van de bouw van de trainer (de slag) dit kunt u ondervinden door uit te proberen. Programma`s en of hartslag sturing kan zorgen voor meer gemotiveerd trainen en het volgen van de resultaten die behaald zijn/worden op uw crosstrainer.

Crosstrainers met Electro magneet remsysteem:

Dit is de nieuwste en meest geavanceerde remtechniek welke steeds meer wordt toegepast in hometrainers en crosstrainers
Hierbij wordt de weerstand geregeld door een hoogwaardige elektromagneet meer of minder stroom te geven waardoor hij sterker of minder sterk magnetisch wordt en het vliegwiel afremt.

Nadelen:

Duurder dan het magneetremsysteem, echter de prijzen komen al erg dicht bij elkaar.

Voordelen:

Doordat de magneet zeer snel en nauwkeurig reageert is deze uitermate geschikt voor traploze hartslag en programma gestuurde training en uiteraard zal een niet bewegend systeem hoogwaardiger zijn (minder snel slijten) dan een bewegend systeem.

Naschrift weerstand/remsystemen crosstrainers:

Helaas wordt er veel verwarrende uitleg en woordgebruik/ termen gebruikt op vele internetsites, wij proberen echter om zo goed en helder mogelijk uit te leggen met zo min mogelijk moeilijke /verwarrende woorden.

Hetgeen ik hier bedoel is bv. het woord elektronisch magneet (waar een trainer mee wordt bedoeld die wordt geremd dmv. een door een Electro motor aangedreven magneet) dit is dus iets heel anders dan een elektromagnetische trainer (veel hoogwaardiger)

Verder bv. het woord wervelstroomrem,... tja klinkt wel interessant maar dit is een gewone magneet, ook dit woord zullen wij proberen te vermijden,... zo worden er nog veel meer heel interessante termen gebruikt om wat duurder en interessanter over te komen.

Wat belangrijk is dat u een hoogwaardige en prettige crosstrainer koopt waar u jarenlang plezier van heeft, hier bent u na aankoop van de trainer bij fitnesssport van verzekerd,... geen blabla maar vertellen waar het over gaat.

Vliegwiel van uw crosstrainer:

De massa van het gebruikte vliegwiel van een hometrainer of crosstrainer is zeker van belang, kijk echter uit dat u niet op zoek gaat naar een joekel van een vliegwiel ipv. naar een goede crosstrainer met goede loop/trap eigenschappen.

Wat ik hier mee wil zeggen is het volgende:.......Door de komst van de vele verschillende remsystemen is het niet zo eenvoudig meer dan door velen wordt voorgesteld, hoe zwaarder het vliegwiel hoe beter de trap /fiets kwaliteiten van de hometrainer of crosstrainer gaat heus al lang niet meer op.

Een loei van een vliegwiel met een matig tot slecht magneet systeem zal u veel minder fiets/loop kwaliteit brengen dan een lichter vliegwiel welk wordt gecombineerd met een hoge kwaliteit magneet systeem. Jammer genoeg zijn er nog steeds verschillende merken /dealers die veronderstellen dat hoe zwaarder het vliegwiel is hoe beter de trainers zullen zijn qua kwaliteit en fiets/loop eigenschappen.

Bij fitnesssport zult u altijd verzekerd zijn van een goede combinatie tussen die twee, een trainer met slechte fiets/ loop/trap kwaliteiten wordt niet in onze collectie opgenomen. Dit is dus ook tevens de reden dat wij proberen niet de nadruk op de vliegwiel massa`s te leggen, maar op goede trainingskwaliteiten door een juiste bouw, functies en mogelijkheden, door toepassing van de juiste combinaties in vliegwielmassa en magneet systeem.

Crosstrainer aandrijfwiel

U kunt ten eerste de crosstrainers onderscheiden in Voor (front) aangedreven trainers en Achter (rear aangedreven trainers. Front heeft over het algemeen een langere maar vlakkere beweging, Een rear aangedreven trainer dus een iets kortere en hogere slag.

Om het nog iets moeilijker te maken om de juiste trainer te kiezen zijn er ook nog eens grotere en kleinere aandrijf wielen geplaatst (op moment van schrijven van deze tekst 16"inch en 19" inch wielen) waar het 19" wiel een langere en iets hogere pas/slag zal verzorgen dan de 16"aangedreven versie. Wat nu het meest geschikt is als crosstrainer aandrijfsysteem kan ik u niet vertellen, dit hangt af van uw persoonlijke voorkeur.

Indien u het verschil in loop/trap gevoel niet kent gaat u dit wellicht eens proberen in bv. een fitness centrum, een winkel /warenhuis in uw regio of uiteraard kan dit in onze showroom tijdens opening waar alle verschillende crosstrainer systemen staan opgesteld.

Crosstrainer lagering

Een hometrainer heeft 1 lager punt (scharnierpunt) waar de trapper rondgaat en 1 lagerpunt waar de evt. magneettrommel interne vliegwiel massa op draait..

Een crosstrainer heeft er echter heel wat meer, bij eigenlijk alle hometrainers is de lagering wel in orde, bij veel goedkopere of slecht gebouwde crosstrainers klopt er van de lagering niet zo erg veel of is deze van slechte kwaliteit.

De belangrijkste draaipunten van een crosstrainer dienen behoorlijk en op de juiste manier gelagerd te zijn om soepele en geluidloze beweging te blijven garanderen. Een nieuwe crosstrainer zal niet veel geluid maken (als het goed is) echter als deze begint te piepen en kraken na een half jaartje trainen, of nog erger nadat de garantie net is verlopen wordt u daar beslist niet gelukkig van.

Ik zal hier proberen enkele belangrijkste lager punten te bespreken en tevens een veel voorkomende fabel de wereld proberen uit te helpen. Het meest belangrijke lagerpunt zit bij het draaipunt aan het grote aandrijfwiel van de crosstrainer (dit geld voor zowel rear als front aangedreven crosstrainers) Wat wij hier veel horen is dat klanten wel gecharmeerd zijn van uitlatingen van 9 van de 10 verkopers van fitnessapparatuur dat daar een dubbele lagering aanwezig is. Dit klinkt inderdaad wel heel aardig , dubbel is immers beter dan enkel "toch ?"....... Helaas deze mening deel ik absoluut niet.

Ik zal proberen uit te leggen waarom dit een slechte eigenschap van de lagering op dit punt is,....... als daar nl.een starre vaste lager wordt gebruikt (twee lagers naast elkaar)betekend dit dat elke kleine beweging (niet perfecte cirkel) van het grote wiel naar links of rechts uitwijkend, zal zorgen voor zijdelinkse krachten, wrijving op de andere lagers wat piepen en kraken zal gaan brengen op termijn. 

Wat is een betere methode ?

De bevestiging van aandrijfwiel en ligger bij een crosstrainer kan het best uitgevoerd worden met een iets zwaardere enkele "zwenklager" aan de buitenzijde van de as, zodat deze ligger als deze aan de andere zijde zou worden losgemaakt naar en vanaf de trainer bewogen kan worden.

Ik hoop dat een beetje techneut deze uitleg kan volgen,... ik zal op een later tijdstip of als ik merk dat dit verhaal niet duidelijk is proberen om het te illustreren (als ik daar de tijd voor vindt)

Het voorste lagerpunt van de crosstrainer liggers en staanders (onder) mag met lagerbussen worden uitgevoerd indien deze voldoende hard zijn (dit punt maakt geen cirkel en wordt veel minder belast) indien ook hier kogellagers worden gebruikt zal dit echter zorgen voor een nog stillere en soepelere beweging. Het bovenste punt waar de armen aan zijn bevestigd hoeft niet voorzien te zijn van kogellagers, de uitslag aldaar is erg klein (uiteraard moeten de bussen wel van goede kwaliteit te zijn)

Crosstrainer stuur/ grepen:

Bij de meeste crosstrainers is naast de meebewegende handgrepen ook een vaste handgreep geplaatst waar u dus uzelf kunt vasthouden als u de armen niet wenst mee te bewegen tijdens de training. Bij de meeste trainers zullen daar ook de evt. hartslag sensoren in geplaatst zijn (de reden dat deze niet in de bewegende handgrepen zitten is omdat dit een te grote kans op storingen met zich meebrengt) lees hieronder bij hartslag meting /sturing voor opties hierin.

Crosstrainers display:

Een display de sturing en meting unit van uw crosstrainer kan diverse gegevens bevatten zoals snelheid van uw loop/trap beweging, afgelegde afstand, totaal afgelegde afstand zolang u de trainer bezit, temperatuur, calorie verbruik, toeren per minuut, hartslagen per minuut tijdens trainen, etc. etc. vergis uzelf niet in dit soort gegevens, diegene die denken dit allemaal niet nodig te hebben komen zichzelf wellicht later tegen,....... als u niet weet wat u doet, als u niet weet wat u reeds heeft bereikt, als u geen afleiding heeft tijdens het trainen op de crosstrainer is het veel moeilijker op te brengen om ook regelmatig gebruik van de crosstrainers te maken. Meten is weten, en weten kan motiveren en stimuleren.

Crosstrainers programma`s:

Er is veel mogelijk als het gaat over diverse programma`s en of test mogelijkheden op crosstrainers. Nog meer als de gegevens op de display kunnen diverse programma`s uw vorderingen bijhouden, u motiveren om verder te gaan en u motiveren omdat zichtbaar wordt gemaakt dat u fitter wordt en elke training op de hometrainer daartoe bijdraagt.

crosstrainer ergometer functie:

Zie hiervoor de algemene info pagina :algemeen.htm

crosstrainer hartslagmeting /hartslagsturing:

Zie hiervoor de algemene info pagina :algemeen.htm

Nog een laatste noot over deze pagina en uitleg !

Ik heb deze pagina zo onafhankelijk mogelijk proberen te schrijven als fitness specialist, dus merk en type onafhankelijk, ik hoop dat u deze info waardeert..

Vr Gr:Henk van Bree, webmaster en tevens eigenaar fitnesssport Nederland

Ps: Ooit in een ver verleden heb ik een technische opleiding en vak gehad, nu komt dit technische en constructieve inzicht nog wel eens van pas als ik een trainer of constructie moet beoordelen,...... ofwel mijn inzicht over wat goed is en wat niet strekt verder als fitness folder wijsheid.

tunturi Crosstrainer/ eliptical

Showroom: Amer 21 5422 VP Gemert Tel. 0492366593

Zie hier voor uitgebreide info !